لوله اسپیرال

لوله اسپیرال

لوله اسپیرال نوعی از لوله می‌باشد که از ترکیباتی همچون: پلی اتیلن، فولاد و یا الیاف کربن ساخته شده است و از مزایای فراوانی نسبت به سایر انواع لوله برخوردار است. همان‌گونه که از نامشان مشخّص است، این لوله‌‌ها دارای ساختاری مارپیچی هستند و در ساخت آن‌ها از ورق‌های فلزّی با ضخامت‌های مختلف استفاده شده است.

در فرآیند ساخت این لوله‌ها، ورق‌های فلزّی با ضخامت‌های مختلف ضمن عبور از غلتک‌هایی با درز‌های حلزونی به شکل لوله تغییر شکل پیدا می‌کنند و نقاط اتصال صفحات به وسیله‌ی جوش‌های زیر پودری دوگانه به یکدیگر متّصل می‌گردند. با استفاده از این روش می‌توان لوله‌هایی با قطرهای مختلف را با هزینه‌ی کم‌تری نسبت به روش درز مستقیم تولید کرد و از آن برای مصارف مختلفی استفاده نمود.

درباره لوله اسپیرال بیشتر بدانیم

این لوله های فولادی در طی فرآیندهای یک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای تولید و به بازار عرضه می‌شود و در ادامه قصد داریم تا اطّلاعاتی را در این رابطه ارائه کنیم.

لوله اسپیرال تک مرحله‌ای:

در این روش، فرآیند‌هایی همچون: آماده‌سازی ورق، شکل دهی ورق و جوشکاری زیر پودری درزهای داخلی و خارجی به صورت پی در پی صورت می‌گیرد و رایج‌ترین روش تولید این نوع لوله در جهان محسوب می‌شود.

لوله اسپیرال دو مرحله‌ای:

این روش دارای ۴ مرحله‌ی اصلی می‌باشد که عبارتند از: آماده‌سازی ورق‌ها، شکل دهی آن‌ها، استفاده از جوشکاری GMAW برای جوشکاری درزها و جوش زیر پودری داخلی و خارجی. استفاده از این روش می‌تواند راندمان تولید لوله را به میزان قابل توجّهی افزایش دهد و مزیّت اصلی آن جدا بودن مرحله‌ی شکل دهی و جوشکاری نهایی با یکدیگر می‌باشد.

کاربردهای لوله اسپیرال

 

لوله اسپیرال از کاربردهای فراوانی برخوردار است و به دلیل پایین بودن هزینه‌ی تولید آن امروزه از آن بطور گسترده‌ای در صنایع مختلف استفاده می‌شود. از جمله رایج‌ترین کاربردهای این لوله می‌توان به مواردی همچون:

استفاده در صنایع گاز و نفت به منظور انتقال مایعات و گازهایی با دما و فشار متعادل، استفاده در فرآیند‌های آبرسانی شهری و استفاده در فرآیند‌های آبیاری کشاورزی اشاره کرد. همان‌گونه که مشاهده می‌کنید، بازده بالای این لوله‌ها موجب شده است تا امروزه از آن‌‌ها در فرآیند‌های مختلفی استفاده شود و لازم به ذکر است که جنس لوله اسپیرال می‌تواند بر اساس نوع مایعی که قرار است در داخل آن‌جریان پیدا کند متفاوت می‌باشد.

مزایای لوله اسپیرال:

 

۱- از جمله مهم‌ترین مزایای این نوع از لوله‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۲- برخورداری از خواص مکانیکی بالا
۳- برخوردار بودن از یکنواختی مناسب در طول لوله
۴- برخورداری از انعطاف‌پذیری بیشتر نسبت به سایر لوله‌ها در صورت نیاز به خم‌کاری
۵- دارا بودن از صرفه‌ی اقتصادی در زمینه‌ی فرآیند‌های صنعتی و تولیدی
۶- برخورداری از مقاومت مناسب در برابر ترک خوردگی و شکستگی در هنگام مواجهه با فشار سیّالات و مایعات

روش‌های ساخت لوله اسپیرال:

علاوه بر استفاده از غلتک برای ساخت این لوله می‌توان از روش‌های دیگری نیز آن را تولید که که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

روش ۲C:

در این روش، ابتدا دو دو ورق با ضخامت‌های یکسان ابتدا به شکل حرف C انحنا داده می‌شوند و سپس به یکدیگر جوش زده می‌شوند.

روش U And O:

در این روش، ابتدا صفحات فلزّی ابتدا به شکل حرف U خم می‌شوند و سپس به شکل حرف O خم می‌گردند.

روش C And O:

این روش همانند روش U And O می‌باشد با این تفاوت که در مرحله‌ی اوّل خم کردن صفحات فشار بیشتری به ورق‌ها وارد می‌گردد.

نوع جوش‌کاری استفاده شده در ساخت لوله اسپیرال:

در ساخت این نوع از لوله ها از جوشکاری قوس زیر پودری استفاده می‌شود تا میزان استحکام و مقاومت لوله تحت تاثیر عواملی همچون اکسید شدن جوش‌ها قرار نگیرد. در این روش، قوس‌ها در زیر پودر مخصوص جوشکاری به این روش مخفی می‌شوند و از این طریق از مواجهه‌ی جوش‌ها با اکسیژن آزاد جلوگیری می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که در فرآیند تولید این لوله‌ها جوشکاری هم از داخل و هم از خارج صورت می‌گیرد و از به همین دلیل، احتمال بوجود آمدن درز‌ها و ترک خوردگی‌های کوچک به میزان قابل توجّهی کاهش می‌یابد.