لوله مانیسمان

لوله مانیسمان

لوله مانیسمان

لوله مانیسمان یا لوله بدون درز امروزه در صنعت کاربرد و استفاده گسترده ای پیدا نموده است. به طور کلی، لوله های مانیسمان به علت نبود درز در ساختار آنها، یکی از گزینه های کارآمد و راهگشا در صنایع حساس به شمار می روند.
لوله مانیسمان در اواخر قرن ۱۹ و به وسیله یک مهندس آلمانی به نام مانیسمان ابداع گردید.براین اساس، نام اصلی این نوع از لوله های فولادی از مخترع آن گرفته شده است. علاوه بر این، لوله های مانیسمان به علت بدون درز بودن، در مقایسه با سایر لوله های تولید شده از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشند.
لوله مانیسمان بدون درز، برای استفاده در خطوط فشار قوی، سیلندرهای هیدرولیک، فشرده، خطوط انتقال نفت و گاز، بر روی لوله مانیسمان حساب ویژه ای باز می کنند. ناگفته نماند که در صنایع مختلفی نظیر حفاری و صنایع نفت و گاز نیز استفاده از این نوع لوله در طیف وسیعی صورت می گیرد. همچنین به علت استحکام و مقاومت بالا، لوله مانیسمان یکی از گزینه های کاربردی برای انتقال سیالات و جریانات پر فشار محسوب می شود.

لوله مانیسمان و مشخصه های فنی آن

لوله مانیسمان به طور کلی در ردیف لوله های فولادی پر مصرف و پر کاربرد در صنایع مختلف و سیستم های تأسیسات و لوله کشی به شمار می رود. سازگاری و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی مختلف و سیالات پر فشار، از ویژگی های حائز اهمیت لوله بدون درز تلقی می گردد.

در ساختار لوله های مانیسمان هیچگونه خط جوش یا درزی به چشم نمی خورد. علاوه بر این، لوله های بدون درز در مقاطع ۶ و ۱۲ متری و به روش های مختلف به مرحله تولید وارد می شوند. همچنین سایز تولیدی لوله های مانیسمان ۲۴ اینچ بوده که این مقدار متناسب با نحوه استفاده و نوع کارایی تا سایز ۴۲ اینچ نیز ساخته و پرداخته می گردد.

مقاومت بالا در برابر خوردگی و فرسایش، از دیگر ویژگی های قابل توجه لوله های بدون درزمانیسمان به شمار می رود. ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که لوله مانیسمان به علت بدون درز بودن و یکدست و یکپارچه بودن، در مقایسه با سایر لوله های فولادی، از دوام و استحکام مطلوب و مناسبی برخوردار می باشد. بر همین اساس، امکان استفاده از این نوع لوله فولادی در موارد مختلف و گوناگون وجود دارد. ناگفته نماند که لوله های مانیسمان متناسب با استانداردها و مشخصات مختلفی به مرحله تولید می رسد. بر این اساس، استاندارد A106 از رایج ترین و متداول ترین استانداردهای این محصول به شمار می رود.

از آنجایی که بسیاری از لوله های فولادی در شرایط سخت مانند محیط های بسیار مرطوب یا دارای گرما و سرمای زیاد، از عملکرد و کارایی مناسب برخوردار نمی باشند، در چنین شرایطی انتخاب لوله مانیسمان، نیازها و توقعات ایجاد شده در این زمینه را به نحو مطلوب برآورده می سازد.

پروسه تولید لوله مانیسمان

تولید و ساخت لوله مانیسمان از شمش های فولادی صورت می گیرد. بر این اساس، در ساخت لوله های بدون درز مانیسمان از فرآیند جوشکاری فلزات استفاده به عمل نمی آید، بلکه در پروسه تولید این نوع لوله فولادی روش های مختلفی مانند نیروهای گریز از مرکز، عبور از زره، غلطک، کشش و حرارت به کار گرفته می شود.

به طور معمول فرآیند تولید لوله های بدون درز به دو روش ریخته گری گریز از مرکز و عملیات حرارتی و اکستروژن شمش های فولادی انجام می پذیرد. در عملیات حرارتی در ابتدا به گرم نمودن یک قطعه شمش اقدام نموده تا شمش مورد نظر گداخته شود.سپس با وارد ساختن میله ای نوک تیز به مرکز قطعه شمش، فرآیند تولید لوله بدون درز انجام می گیرد. در مرحله بعد و به منظور به دست آوردن طول، قطر و ضخامت مدنظر، با استفاده از غلطک های مخصوص، به کشش و نورد لوله ها مبادرت می ورزند. پس از طی این مراحل و رسیدن به ابعاد و اندازه های مورد نظر، با استفاده از آب، مرحله سرد کردن صورت می پذیرد.

از استانداردهایی که غالبا برای تولید و ساخت لوله مانیسمان مورد استفاده واقع می شود، استانداردهای نفت و گاز API 5L و استاندارد ASTM با مشخصات A53 و A106 می باشد. از طرف دیگر، قابلیت تولید لوله های بدون درز در ابعاد و اندازه های مختلف وجود دارد. بر این اساس و متناسب با فشار سیار و جریان، ضخامت لوله نیز افزایش پیدا می کند.

لوله های مانیسمان با قطرهای کم به مرحله تولید می رسند، چراکه تولید این نوع لوله فولادی با قطر زیاد، فرآیند بسیار هزینه بر و در عین حال سخت و دشواری قلمداد می گردد.

کاربرد لوله مانیسمان و مزایای استفاده آن

لوله مانیسمان، با استحکام و دوام بالا در برابر شرایط جوی و عوامل محیطی، یکی از مهمترین مزیت های این لوله های بدون درز تلقی می شود. بدون درز بودن این لوله ها، در افزایش استحکام و مقاومت آن تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد.
لوله های بدون درز، یکی از گزینه های مؤثر و مطلوب برای استفاده در فشارهای عملیاتی بالا محسوب می شوند. بر همین اساس، در مقایسه های با سایر لوله های فولادی، لوله های بدون درز قابلیت استفاده در بسیاری از موارد مختلف را به سهولت فراهم می آورند. به طور کلی، لوله های بدون درز گسیختگی و آشفتگی سیالات را به حداقل می رسانند.
به همین جهت، یکی از موارد استفاده از لوله بدون درز ، در صنایع مختلفی مانند پالایشگاهی، صنایع پتروشیمی و خطوط انتقال نفت و گاز می باشد. از سوی دیگر، مقاومت و استحکام بالا، سبب استفاده از این نوع لوله فولادی در مبدل های حرارتی و بویلرها شده است. همچنین کاربرد در صنایع حساس و دارای حساسیت بالا، از دیگر موارد استفاده لوله های مانیسمان به شمار می رود.
ردپای لوله مانیسمان، در خطوط فشار قوی و کاربردهای نیروگاهی نیز به صورت ملموس و محسوس به چشم می خورد. علاوه بر این، کاربرد در کشاورزی و آبرسانی، لوله کشی، تاسیسات، انتقال آب و گاز تحت فشار و انتقال مواد شیمیایی و سیالات تحت فشار قوی، از دیگر موارد کاربرد لوله های بدون درز محسوب می شود. ناگفته نماند که در کشور ما تولید لوله مانیسمان تا سایز ۲۴ متر تولید و در مصارف گوناگون مورد استفاده واقع می شود.